Zdroje

29.04.2015 | root

Základ môjho zdroja vycháza z tohoto veľmi pekne spracovaného článku https://sites.google.com/site/tjinguytech/my-projects/server-ps

Stiahnuť" target="_blank">Stiahnuť" target="_blank">

Ja som pouzil zdroje PowerEdge 1850 series 550W - Na kolko mam I charger 4010 Pro Duo a ten vie pracovat pri 9-50V DC vybral som si variantu troch zdrojov 12V/45,5A/550W/ zapojenych do serie a tym som dostal zdroj 36V 45,5A co je uz slusny vykon. Zatial som ho skusal zatazit pri paralernom nabijani, kde ma asi taky vykon najvacsi vyznam a pustil som na kazdy kanal 25A. Zdroj aj nabijacka si len tak sepotali.



Fabricke vykonnne zdroje pre nabijanie rc su neskutocne drahe zalezitosti a pohybuju sa v stovkach eur.
Vyhody:
- fabricky vyrobok ktory ma dizajn
- je zabezpecene krytie IP podla noriem elektro a tym je zabezpecena dostatocna ochrana zariadenia a obsluhy
- moznost reklamovat vyrobok.
- nie je potrebne mat predpísanú elektrotechnickú kvalifikáciu v zmysle vyhl. 508/2009 min. § 21.


Nevyhoda - Vysoka zaobstaravacia cena


Upravene serverove zdroje. Moj zdroj ma vysiel na zhruba 50€. Usetrenim eur vsak clovek musi zvazit niektore rizika ktore z toho plynu.
Vyhody:
- Nizka zaobstaravacia cena
- vysoky vykon - moznost spajat si zdroje podla vlastnych poziadaviek.
Nevyhody:
- Dizajn
- krytie IP nie je uplne v poriadku podla noriem elektro a tym nie je zabezpecena dostatocna ochrana
- nakup zdrojov ma vyznam napr. z Ebay kde sa daju kupit lacno. Treba vsak ratat ze to nie su nove zdroje, ale su to zdroje ktore si uz svoje odpracovali. Ak by sme kupovali nove stratila by sa vyhoda ceny a vlastne by to nemalo vyznam.
- hlucnost zdrojov je vyssia na kolko maju pomerne male rozmery a tym je dana konstrukcna velkost chladiacich ventilatorov musia byt male a tocit vyssie otacky v mojom pripade 6 ks po dva zasebou na jednom zdroji.
- je potrebne mat alebo dat si to spravit niekomu s predpísanou elektrotechnickou kvalifikáciou v zmysle vyhl. 508/2009 min. § 21.


Moje zdroje vyzerali takto :
Stiahnuť" target="_blank">


Teraz vyzeraju takto:
Stiahnuť" target="_blank">


Podstatne a na to treba dat pozor pri spajani tychto zdrojov je zabezpecit aby bol minus pol elektricky (galvanicky) oddeleny od plechovej konštrukcie a tym aj od kolika PE na samotnej vydlici. Zdoraznujem odpojenie minus polu od plechu a kolika PE na vydlici. Spojenie medzi kolikom PE a plechovym obalom musi zostat zachovane aby bola obsluha chranena pred úrazom el. prúdom pri poruche STN 332000-4-41, samočinným odpojením napájania, čl. 413. 1.

V mojom pripade pri pouziti Poweredge 1850 som musel kazdy zdroj otvorit a odmontovat skrutku ktora sa nachadza najblizsie k minusovym polom. Pre istotu som vybral zavitovu cast v ktorej skrutka drzi. Tym som zabezpecil oddelenie minus polu od plechoveho obalu zdroja. Po opatovnom zlozeni zdroja som pre istotu este odmeral minus pol ohmmetrom oproti plechovemu obalu. Potom je potrebne prepojit piny podla obrazka - tym sa zabezpeci zapnutie zdrojov.

Stiahnuť" target="_blank">


Privodné snury prepojit a zmrstovackami zaizolovat do jednej vidlice.

A nakoniec zmrstit zdroje dokopy ja som nemal vhodnu zmrstovacku pouzil som co bolo po ruke je hruba ale ucel plny.

Zdroje mi sluzia bezproblemov druhy mesiac.

Pri vybere tejto varianty zdroja je potrebne brat do uvahy ze pracujete s napatim 230 V AC a to dokaze zabijat. !!!
Preto je potrebne nechat upravu na cloveka s predpísanou elektrotechnickou kvalifikáciou v zmysle vyhl. 508/2009 min. § 21.


Stiahnuť" target="_blank">


Ak mam nejake chyby alebo niekde zavadzam upozornite ma v SS - vychadzal som z vlastnej skusenosti. Snad niekoho moj prispevok potesi na kolko je financna situcia u nas nie prave ruzova.